Eukaliptusz

Ausztrál orvosság influenza ellen
Család: Boraginaceae
Egyéb tagok: borrágófű, nefelejcs
Nemzetiség és faj: Symphytum cfficinale

Köznapi neve: ---
Felhasználható részei: gyökér,levelek

Aki valaha is használt a növényből készített szájvizet vagy pangáscsillapító hatású Vicks VapoRub készítményt, az bizonyára ismeri az eukaliptusz egyedi, frissítő hatású illatát. Aki valaha is látott koalamackót, biztos Iátott eukaliptuszt is, mivel annak hosszú, sarló alakú Ievelei jelentik egyedüli táplálékát ezeknek a bájos, kissé borzas erszényeseknek. Ausztrália szimbóluma szintén részese a gyógyító növények világának.


Ausztrál lázfa
Az eukaliptuszgyökér meglepően nagy mennyiségü vizet tartalmaz. Az ausztrál őslakók szomjúságukat oltandó rágták a kietlen vidékeken. A leveleikből készült teát lázcsillapítóként itták. Anglia büntetőgyarmatnak használta Ausztráliát, s az 1780-as évektől az elítélteket a mai Sydney területére szállították. EItelt egy kis idő, mire a “bevándorlók” felfedezték az eukaliptuszt mint vízforrást. Számos korai, kietlen vidéken járó, felfedező halt szomjan az eukaliptuszfák árnyékában.
Az 1840-ben, Sydneyben kikötött francia teherszállító hajó legénysége között magas IázzaI járó betegség tört ki, amit eukaliptuszteával kúráltak. A hasonló esetekről készült jelentések újból a növényre irányították a figyelmet Európában, amely “ausztráliai lázfa” néven vált ismertté. Az 1860-as években leveleit és illóolaját a mediterrán vidékeken már használták lázas betegségek -mint a váltóláz vagy a malária- ellen, amelyek már az ókori időkben is gyötörték az ott élőket. Néhány orvos leírta, hogy az eukaliptusszal gyógyította a maláriát, de mások mint értelmetlent elutasították.
Jóllehet ma már tudjuk, hogy az eukailptusznak nincs közvetlen hatása a maláriát okozó protozoákra, ennek ellenére megállapíthatjuk, hogy e fa gyakorlatilag eltüntette ezt a nagyban pusztító betegséget Olaszországból, Szicíliából és Algériából, ahol évezredeken keresztül dühöngött. A maláriát a mocsaras területeken élő moszkitók terjesztik. Az európaiak a mediterrán vidékek határára eukaliptuszerdőket telepítettek. Ahogy a fák nőttek, a gyökerek felszívták a vizet és kiszárították a mocsarakat. Ezzel megszünt a moszkitók élettere,. ennek következményeként a betegség is eltünt.


Katéterolaj
A XIX. században a brit kórházakban az eukaliptuszolajat a húgyúti katéterek fertőtlenítésére használták, így katéterolajként vált ismertté.
A XlX. századi amerikai eklektikus orvosok sebeket, illetve orvosi eszközöket fertőtlenítettek vele. Vízgőzzel való inhalálását hörghurut, asztma, szamárköhögés és tüdőtágulás kezelésére ajánlották.
A mai herbalisták heIyi fertőtlenítőnek, toroköblítőnek, torokgyulladásra, valamint asztma, hörghurut, légzőszervi megbetegedések és a megfázásos vagy influenzás orrvértolulás gyógyítására javasolják.

Az eukaliptusz gyógyhatása:
Az eukaliptuszlevelek tartalmazzák azt a kémiai anyagot (eukaliptol), amely a növény kellemes aromáját, illatát és gyógyító erejét adja.

Megfázás és influenza.
Az eukaliptusz feloIdja a köpetet a tüdőben, amely így könnyebben kiköhöghetővé válik. Ez az oka, hogy sok köhögés elleni cukorkát ízesítenek vele.
Oroszországban végzett állatkísérletek azt mutatják, hogy elpusztítja az influenzavírusokat. Baktériumölő képessége segít megelőzni a baktériumok által okozott hörghurutot, amely a megfázásnak és az influenzának gyakori szövődménye.

Sebkezelés.
Baktériumölő hatása teszi hatásossá kisebb sebek és karcolások kezelésére.

Svábbogárriasztó.
Az eukaliptusz elriasztja e bogarakat.

Eukaliptuszreceptek
Inhaláláshoz maréknyi levelet vagy néhány csepp illóolajat tegyünk forró vízbe.
Miután gondosan szappannal és vízzel megmostuk a kisebb vágásokat vagy a karcolásokat, dörzsöljük be 1-2 csepp illóolajjal.
Ülőfürdőhöz maréknyi levelet tegyünk rongyzacskóba, majd eresszük rá a fürdővizet.
Megfázás vagy influenza ellen hideg, zamatos, frissítő italt elkészíthetünk: forraljunk fel 1-2 teáskanálnyi szárított, összetört levelet, majd hagyjuk 10 percig ázni. Naponta Iegfeljebb 2 csészével igyunk. Ha az italt olajesszenciából készítjük, 1-2 cseppnél ne használjunk többet.
Kétévesnél fiatalabb gyermekeknek eukaliptuszt nem szabad adni! Nagyobb gyermekek, illetve 65 évnél idősebbek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak és csak szükség esetén térjenek át az erősebbekre.
Ha otthonában svábbogarak vannak és nem akar rovarölő szereket használni, itasson át kisebb rongydarabokat eukaliptuszolajjal és azokat minél több helyre tegye le.

Amire vigyáznunk kell!
Külső használatra az eukaliptuszolaj nem irritáló, de az érzékeny embereknél kiütést okozhat.
Belső használatra az eukaliptuszolaj nagyon mérgező! Fatális tévedés volt, mikor egy teáskanálnyi elfogyasztásáról írtak.
Eukaliptuszkészítményeket külsőleg bárki használhat, habár a csecsemők és a gyermekek kissé szúrós illata miatt tiltakoznak ellene. Ha bőrkiütést tapasztalunk, hagyjuk abba a használatát. Az egészséges felnőttek és a nem terhes, a nem szoptató nők számára az eukaliptusz viszonylag biztonságosnak tekinthető, de belső használatnál kellő elővigyázatossággal járjunk el, s csak az általában szokásos, nagyon kis mennyiségben alkalmazzuk.
Gyógyszermennyiségben csak az orvossal megbeszélve használjuk! Ha kisebb kellemetlenségeket -gyomorbántalmakat vagy hasmenést- tapasztalunk, alkalmazzunk kevesebbet vagy hagyjuk abba használatát. Tudassuk az orvossal, ha bármi kedvezőtlen tapasztalatunk van vagy ha a tünetek nem javulnak két héten belül.
Kétszer is meggondolandó az ültetése
Az eukaliptusznak több mint 500 fajtája létezik, amelyeknek háromnegyede térmészetes termőterületén, Ausztráliában él. Magassága változik, lehet 1, 2 m-es bokor, de köztük találhatók a föld legmagasabb, akár 145 m (egy 40 emeletes épület magassága) magas fái is.
Az eukaliptusz mindenütt nő, ahol agyagos talaj és elegendő víz áll rendelkezésre, valamint a hőmérséklet nem csökken a fagypont alá.
Maga körül gyakran kipusztítja a vegetációt (kivéve egyéb ausztráliai növényeket), s ez az oka, hogy általában nagy állományokat találni együtt, de közöttük alig van más növényzet.
Rendkívül gyorsan, akár több métert is nőnek egy év alatt, s kerületük is hatalmas. Ha eukaliptuszt szeretne ültetni, legyen felkészülve hogy uralni fogja a kertet. A kertészek nem bátorítanak e fa ültetésére, mivel gyökerei eltörik a víz- és szennyvízcsöveket, törzse a járda fölé hajlik, s a nagy széllökések letörhetik a vastag ágakat, veszélyeztetve az arra haladók életét s az épületeket.
Szakmai információ:
Cserny Anna
Telefon :+36 30 206 30 40

Kereskedelmi információ:
Bíróné Dakó Tünde
Telefon: +36 30 934 25 34

Csak munkaidőben:
H-Cs 8-16, P 8-14

Cím: ORIGO Kkt, 6000 Kecskemét, Szegedi út. 27.