Kakukkfű

Vadkakukkfű (Thymus serpyllum L.)
Termesztett kakukkfű, timián (Thymus vulgaris L.)


A vadkakukkfű növény, a termesztett félcserje - mindkét fajnak a virágzó illatos szárát kell gyüjteni.

Hatóanyagai - a fő hatóanyaga az illóolaj (vadkakukkfű 1%), a timián (3,5%), jelentős a cserzőanyag (7-10 %), szaponinok és a flavonos glikozidák. Az illóolaj fő komponense a timol.

Gyógytulajdonságai - a legkitünőbb köptető, étvágyjavító, szélgörcsoldó, májvédő, emésztéskönnyítő, fertőtlenítő, gyulladásgátló, aromatikum, balneologikum, összehúzó szer és kozmetikum.

Gyógyászati felhasználása
1. Meghüléses betegségeknél már az illata is gyógyít, kitűnő hurutoldó, légúti fertőtlenítő, mert az illóolajának egyik komponense a timol (25-75 %) erősebb fertőtlenító szer, mint a fenol. Gyors megkönnyebbülést hoz, ezért az illóolaja a leghatásosabb köptető cseppek alkotórésze az egész világon.
2. A legkitünőbb szer az emésztésre, az étvágytalanságra, a gyenge gyomorra, béldiszmikrobiákra.
3. Könnyíti a májműködést.
4. Aktivizálja az immunrendszert a gyerekeknél. Ha teában vagy külsőleg krémben alkalmazzuk, 15 percen belül beszívódik a krémből a vérkeringésbe, és az immunrendszer sejtjei abszorbeálják és aktivizálódnak.
5. Fertőtleníti a veséket és a húgyhólyagot, gyorsan javítja a gyulladásnál keletkezett állapotokat.
6. Oldja a szélgörcsöket és megöli az egyes egysejtűeket.
7. Külsőleg kitűnő toroköblítő, frissítő aromatikus gyógyfürdő és inhaláló szer a felső légutak gyulladásánál.
8. Hidratáló krémben a kivonatai gyógyítják a belső szervek gyulladásait injekciószúrás nélkül. Gyengéd gyógymód. Bevált a petefészek- és a prosztata-, valamint a vesegyulladásoknál.
9. TEST-LÉLEK-SZELLEM szinten az energiája hevítő és harmonizál a görcsöknél és a felfúvódásnál.
A tea elkészítése és adagolása - 2 teáskanálnyi mennyiséget leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig hagyjuk ázni és naponta 3-szor isszuk az emésztési zavaroknál, nem édesítve 20 perccel evés után, más javallatoknál sötét mézzel édesítve étkezés után.
Mellékhatás és mérgezés - ellenjavallt a pajzsmirigy elégtelenségnél, ne alkalmazzuk folyamatosan 3 hétnél tovább. A túladagolásnál szédülést, gyengeséget és fejfájást okozhat.

 

Szakmai információ:
Cserny Anna
Telefon :+36 30 206 30 40

Kereskedelmi információ:
Bíróné Dakó Tünde
Telefon: +36 30 934 25 34

Csak munkaidőben:
H-Cs 8-16, P 8-14

Cím: ORIGO Kkt, 6000 Kecskemét, Szegedi út 27.