Kamilla

(Matricaria chamomilla L.)
Megterem a szikes talajon is, nem mintha azt különösen kedvelné. Tehát úgy vadonban, mint termesztve is megtalálható. Akkor kell gyüjteni a virágját, amikor a fehér nyelves virágszirmai vízszintesen állnak. Mivel léteznek hasonló virágok, úgy különböztetjük meg, hogy a kamilla virágjának vacokja üreges, és ha szétmorzsoljuk az ujjaink közt, akkor jellegzetes kamazulén illatú.

Hatóanyagai - a fő hatóanyaga az illóolaj (0,5-1,5 %) és ennek két fő komponense, a kamazulén (18%) és a bizabolol (25-60 %), továbbá tartalmaz kumarinokat, flavonokat, kolint, nyálkát és keseru anyagot.

Gyógytulajdonságai - gyulladásgátló, görcsoldó, szélgörcsoldó, lázcsillaptíó, antialergikum, balneologikum, kozmetikum, ulkusgátló és bakteriszatikus szer.

Gyógyászati felhasználása
1. Első felhasználási területe az emésztőrendszer. ltt felhasználjuk gyulladásgátló, görcsoldó, nyugtató és bélfertőtlenítő hatását.
2. Allergia elleni szer, kombináljuk más gyógynövényekkel (cickafarkvirág, kasvirág).
3. Magyar tudósok szerint jó a gyermekek asztmájára is.
4. A hideg teája segít az emésztőrendszerben előforduló vérzések csillapítására.
5. A kamilla illóolaja az aromaterápia gyógyszere, nyugtat és talán ezzel magyarázható az is, hogy kúraszerűen lehet alkalmazni a gyomorfekély gyógyítására az úgynevezett ulkusgátló hatása révén.
6. Fertőtleníti az emésztőrendszert, mert pl. bakteriosztatikus hatása van a Stapylococcus aurens és a Bacillus subtilis, E. coli fejlődésére.
7. A nők gyógyszere, mert oldja a menstruációs görcsöket is. Az apigenin erősebb görcsoldó mint a mákfejből kivont papaverin, és a bizabolol ezt a hatását még fokozza.
8. Nyugtatja a központi idegrendszert, és ezért inkább az illóolaját használjuk, mert ennek kifejezetten nyugtatóbb a hatása.
9. A sebekre fertőzésmegelőző, de jó kombinálni olyan gyógynövénnyel, amely cserzőanyagot is tartalmaz (apróbojtorján, málnalevél), mert egymagában a kamilla igen szétáztatná a sebet.
10. Aktivizálja az immunrendszert, mert fokozza a B-limfociták és makrofágok falóaktivitását.
11. Szemgyógyászatban a por és az allergia okozta szemgyulladásoknál segít.
12. TEST-LÉLEK-SZELLEM szinten az energiája hűtő és harmonizál azzal, hogy erősíti az idegeket, csökkenti a lázat, fájdalomcsillapító és segít a női bajokon a tisztulásnál.
A tea elkészítése és adagolása - belsőleg 1 evőkanálnyi menynyiséget leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig hagyjuk ázni és 2-3-szor naponta iszunk 2 dl-t étkezés után. Külső használatra szemcseppeknek elég 1 teáskanálnyi 2 dl vízre.
Mellékhatás és mérgezés - nagyobb adagokban hányat.

 


Szakmai információ:
Cserny Anna
Telefon :+36 30 206 30 40

Kereskedelmi információ:
Bíróné Dakó Tünde
Telefon: +36 30 934 25 34

Csak munkaidőben:
H-Cs 8-16, P 8-14

Cím: ORIGO Kkt, 6000 Kecskemét, Szegedi út 27.