Levendula


(Levandula officinalis Chaix.)
A Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk termesztett félcserje. Az illatos virágai értékesek. Elég csak megfogni a virágját és egész nap illatos lesz a kezünk.

Hatóanyagai - a fő hatóanyaga az illóolaj (1-3 %) és ennek komponensei, a linalilacetát (30-50 %), a linalool (25-40 %), a cineol (10 %), továbbá a terpineol, kámfor, geraniol, pinén, kariofillén, borneol és izoborneol.

Gyógytulajdonságai - aromatikum, nyugtató, idegerősítő, görcsoldó, epetermelést serkentő és-epehajtó, szélgörcsoldó, fertőzés elleni szer, balneologikum, helyi izgató és illatjavító szer.

Gyógyászati felhasználása:
1. Az illóolaja miatt oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadáIyozza a rothadási és az erjedési folyamatokat.
2. Idegerősítő, ezért alkotórésze az olyan teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak áthangolnak a pozitív működésre. Fokozni lehet a hatást, ha kombináljuk bazsalikommal, szurokfűvel és rozmaringgal.
3. Az aromaterápia gyöngyszeme, mert a belőle készült illóolajnak köszönhetően íródott meg az első aromaterápiás könyv. Egy francia vegyész, Gottefossze a laboratóriumban megégette a kezét, és mivel nem volt semmi más kéznél, a levendula illóolajába nyomta az ujját. Ez gyorsan begyógyította a kezét, és az eddig csak oldószernek használt illóolajakat hatástanilag is alkalmazni kezdte, és megírta az első aromaterápiás könyvet. A levendula illóolaja nyugtat, oldja a feszültséget és eloszlatja a pillanatnyi rosszullétet.
4. Külsőleg a virága forrázata az aromaterápiás gyógyfürdők alkotórésze.
5. Reuma elleni krémek alkotórésze, mert helyileg deriváns.
6. TEST-LÉLEK-SZELLEM szinten az energiája hűtő és úgy harmonizál, hogy oldja a görcsöket, vizelethajtó és szélhajtó.
7. Alkotórésze azoknak az aromaterápiás krémeknek, amelyeket a belső szervek gyulladására alkalmazhatunk, s 15 perces masszírozással tulajdonképpen injekciót adunk szúrás nélkül.
A tea elkészítése és adagolása - 1 kávéskanálnyi mennyiséget Ieforrázunk, 15 percig hagyjuk ázni és naponta 2-szer iszunk 2 dl-t étkezés után, csak az emésztési zavaroknál nem édesítve 20 perccel evés előtt.
Az illóolaját néha lehet belsőleg is alkalmazni, 1-2 cseppet 1 pohár vízben. 0,6-0,8 gramm már mély alvást okoz (= 53 csepp), de ezt nem szabad így alkalmazni. Inkább külsőleg alkalmazzuk az illóolajat.
Mellékhatás és mérgezés - az adagok betartásánál nem okoz semmiféle mellékhatást.

 

Szakmai információ:
Cserny Anna
Telefon :+36 30 206 30 40

Kereskedelmi információ:
Bíróné Dakó Tünde
Telefon: +36 30 934 25 34

Csak munkaidőben:
H-Cs 8-16, P 8-14

Cím: ORIGO Kkt, 6000 Kecskemét, Szegedi út 27.