Zsálya

Orvosi zsálya (Salvia afficinalis L.)
Dél-Európában vadon tömegesen termő, nálunk termesztett félcserje, levelei és virágzó leveles szára értékes.

Hatóanyagai - illóolaj (1,5 - 3 %), ebben fő komponensek a mérgező tujon (30 - 50 %), cineol (10 - 15%), borneol (8 - 14 %), pinén, linalool, bornil-acetát és karvakrol. Továbbá tartalmaz cserzőanyagot (8 - 13 %), pszeudocserzőanyagot (felur, kévé és klorogénsavak), triterpének, keserű anyagot, szalvin laktont, esztrogén anyagokat és nikotinsav amidját.

Gyógytulaldonságai - izzadásgátló, hasmenésgátló, gyulladásgátló, antiszeptikum, étvágyjavító, gargarizáló, összehúzó, enyhe görcsoldó, aromatikum, antidiabetikum, emésztés serkentő női betegségeket gyógyító és bőrgyógyászati szer.

Gyógyászati felhasználása:
1 . Csökkenti a.beteges izzadást, ha megisszuk a teát akkor 3 órán belül kezd hatni és a hatása 3 napig tart.
2. Azoknál a szoptatós anyáknál, akiknél a csecsemő nem tudja az összes tejet kiszívni és tejmérgezés veszélye áll fenn, segít az orvosi zsálya.
3. A keserű íze miatt kitunő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, a cserzőanyagokkal, valamint az illóolajokkal megkönnyíti az emésztést.
4. A vércukorszintet csökkentő teakeverékek alkotórésze.
5. A torokfájásnál a legkitunőbb gargarizáló szer.
6. Segít a női betegségeknél, csökkenti a fájdalmakat a menstruációnál.
7. Külsőleg sebek gyógyítására és a nedvező ekcémára alkalmas.
8. TEST-LÉLEK-SZELLEM szinten az energiája hevítő és úgy harmonizál ezeken a szinteken, hogy csökkenti a lázat, idegerősítő, segít a mohó vágyak csökkentésénél, visszaadja a nyugodtságot a tisztánlátásra, és oldja a hurutot a hörgőkben.
A tea elkészítése és adagolása - 2 gramm = 1 teáskanálnyi mennyiséget kell 5 percig főzni 2 dl vízben, és ha emésztési zavarokra alkalmazzuk, akkor nem édesítve 20 perccel étkezés előtt kell inni 2-szer naponta 2 dl-t.
Mellékhatás és mérgezés - 5 perces főzéssel elillan a mérgező tujon és az adagok betartásával nem okoz mellékhatást. Ha túladagolnánk, akkor a tujon hatására jelentkeznének a görcsös rángások. Az illóolaját nem szabad lenyelni.

 

Szakmai információ:
Cserny Anna
Telefon :+36 30 206 30 40

Kereskedelmi információ:
Bíróné Dakó Tünde
Telefon: +36 30 934 25 34

Csak munkaidőben:
H-Cs 8-16, P 8-14

Cím: ORIGO Kkt, 6000 Kecskemét, Szegedi út 27.